Fagportal-forside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Publikumssider

 

Trenger vi å oppdatere meslingvaksinen?

Før meslingvaksinasjon ble innført, var > 95 % av nordmenn immune før voksen alder. Vi hadde i gjennomsnitt ni meslingdødsfall hvert år. Meslingvaksinasjon av spedbarn ble innført i 1969. Vaksinasjonsdekningen de første årene var 70 - 75%. Det var stadig utbrudd, avtagende i størrelse fra slutten av 70-tallet. Fra 1983 har alle barn fått MMR (meslinger, kusma og røde hunder), to doser, ved 15 mnd alder og på ungdomsskolen (nå ved 11-årsalder). Vaksinasjonsdekningen i Norge er > 90 %. Man ga fra januar 1999 MMR til soldater i førstegangstjeneste, men de nye soldatene ikke fått den etter april 2011.

De som har hatt meslinger vil være immune resten av livet. Siden 1983 har det vært svært få tilfeller av meslinger i Norge, og de som er født etter 1982, og ikke har fått vaksinen, er nesten sikkert ikke immune. Om man er født i 1983 eller senere, og har fulgt vanlig barnevaksinasjonsprogram kan man regne med at man er immun. Om man er født etter 1960 og før 1969, og ikke vet at man har hatt meslinger bør man overveie å ta vaksinen. Vi har ikke ren meslingvaksine, den gis i form av MMR-vaksine . Om man har hatt kusma eller røde hunder før er det ikke farlig å ta vaksinen,og om man ikke har hatt disse sykdommene er det på tide å vaksineres mot dem også.

Vaksinen er ikke farlig, om man ikke har hyperallergi mot egg. Siden den er en levende vaksine skal den ikke gis til gravide og immunsvekkede.

Meslinger kunne vært den neste infeksjonssykdommen vi hadde kunnet utrydde, men i rike land er problemet at mange ikke ønsker at barna skal få vaksinen, og i fattige land har man ikke greit å få til full vaksinedekning over alt. Motstand mot meslingvaksine bunner ikke i faglige begrunnelser. Alle eksperter på infeksjonssykdommer og vaksiner er enige om at massevaksinering mot meslinger er et fornuftig tiltak. Motstanden bunner kanskje i en slags religiøs forestilling om at meslinger skal være bra for barna (at sykdommen utvikler barnet). Til det er å si at meslinger en en sykdom som relativt nylig har rammet menneskeheten, vår art var fullt utviklet lenge før meslingene kom. Før meslingvaksinen ble innført døde det ca 6 millioner barn hvert år av meslinger, da var det 4 milliarder mennesker i verden. Nå dør ca 150000 barn hvert år av meslinger, i en befolkning på 8 milliarder.

Vaksinemotstand i rike land fører til at denne forferdelige sykdommen ikke kan utryddes. Med dagens kunnskap kan motstand mot meslingvaksine og MMR-vaksine ikke forsvares.

Det er mange som spør om man bør gi barn under 15 mnd MMR-vaksinen når man reiser med dem til eksotiske reisemål. Vi anbefaler vanligvis ikke det, om man ikke skal til et område med pågående meslingutbrudd. I Norge er meslingvaksinen registrert ned til 9 mnd alder (i noen land ned til 6 mnd). Om man gir vaksinen til så små barn blir den ikke tellende i barnevaksinasjonsprogrammet, og må gjentas ved 15 mnd alder.


Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold