Fagportal-forside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Publikumssider

 

Forskyvning av menstruasjon under reiser

Utarbeidet av lege Kåre Moen

Slik forskyver du menstruasjonen med p-piller:

For å bruke p-piller til å forskyve mensen fra et ubeleilig tidspunkt, bør du ha tatt i hvert fall ett brett på vanlig måte fra før.
P-pilleSlik utsetter du mensen
Diane®, Follimin®, Marvelon®, Mikrogynon®, Yasmin®Hvis du bruker brett med 21 piller: I stedet for å ta pause, begynner du rett på et nytt brett etter 21 dager. Menstruasjonen kommer tilbake et par dager etter at du er ferdig med det neste brettet.

Hvis du bruker brett med 28 piller: I stedet for å ta "juksepillene", fortsetter du rett på et nytt brett etter 21 dager. (Juksepillene til Marvelon er små, mens juksepillene til Yasmin er hvite.)
Synfase®De hvite pillene kan brukes til å utsette menstruasjonen. Når du har tatt den siste hvite pillen på et brett, begynner du rett på den første hvite tabletten på neste brett. Ta en hvit pille hver dag så lenge du ønsker å utsette mensen. Resten av brettet kastes. Når du ønsker å få menstruasjonen tilbake, tar du en pillefri uke og fortsetter deretter som vanlig fra begynnelsen av et nytt brett.
Trinordiol®, Trionetta®De gule pillene på brettet kan brukes til å utsette menstruasjonen. Når du har tatt den siste gule pillen på et brett, begynner du rett på den første gule tabletten på neste brett. Ta en gul pille hver dag så lenge du ønsker å utsette mensen. Resten av brettet kastes. Når du uønsker å få menstruasjonen tilbake, tar du en pillefri uke og fortsetter deretter som vanlig fra begynnelsen av et nytt brett.


Slik forskyver du menstruasjonen med gestagentabletter

Hvis du ikke bruker p-piller, kan du utsette menstruasjonen med gestagentabletter, for eksempel Primolut-N®. Medisinen er reseptbelagt, så du må snakke med legen din. Husk at Primolut-N ikke er et prevensjonsmiddel, så for å være beskyttet mot svangerskap må du eventuelt bruke annen prevensjon i tillegg.

For å forskyve menstruasjonen, begynner du med pillene senest tre dager før forventet menstruasjon. Vanlig dose er 5 mg (=1 tablett) 3 ganger daglig. Du kan utsette menstruasjonen i inntil 10-14 dager. Neste blødning kommer et par dager etter at du har tatt den siste tabletten.

Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold