Fagportal-forside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Publikumssider

 

Larva migrans/Creeping eruption: orm i huden

Foto: Gunnar HasleDette er en vanlig tilstand hos folk som kommer hjem fra ferie i blant annet Thailand. Det skyldes infeksjon med hundens hakeormer (Ancylostoma- og Uncinaria-arter). Hvis man går barbent, eller sitter på bakken på steder hvor hunder har gjort fra seg kan hakeormlarver trenge gjennom huden. I og med at disse larvene kommer inn i feil vert kryper de målløst rundt i huden. Det vi ser er en allergisk reaksjon i sporet der larven har vert. Av og til kan det oppstå blemmedannelse. Når det går hull på blemmene er det fare for sekundærinfeksjoner. Tilstanden er ufarlig, disse larvene kan ikke invadere indre organer (i motsetning til for eksempel Toxocara- og Gnatostoma-arter), og larvene dør av seg selv etter noen uker.

Larven selv er bare ca 1 mm lang, og det er ikke mulig å fjerne den kirurgisk, fordi det ikke er mulig å finne den i vevet. Behandlingen består i å ta en kur med ivermectin, som fåes på registreringsfritak under navnet Stromectol® (MSD) 3 mg. Det kan utleveres fra Ullevål apotek i Oslo.

Kroppsvekt (kg)Enkeltdose, tabletter 3 mg
15-241
25-352
36-503
51-654
66-795
>800,2 mg/kg

Menneskets hakeorm smitter på samme måte, men da finner larvene veien til lungene, hvor de gjennomgår et modningsstadium, før den voksne marken hostes opp og svelges, og setter seg fast i tarmen for å suge blod. En voksen hakeorm spiser ca 0,1 ml blod per døgn. Om man har hundrevis av dem fører det til et betydelig blodtap. Hakeorm er en den hyppigste årsak til anemi i verden.

Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold