Fagportal-forside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Publikumssider

 

Fremmedlegionen

Epost til Reiseklinikken:

Hei,

Jeg vurderer å la meg innrullere i de væpnede franske styrker representert ved den Franske Fremmedlegionen.

Jeg har lest mye om temaet, og har forstått det dithen at man - til tross for at de franske militærlegene har et svært aggressivt vaksineringsregime - som legionær vil løpe en reell risiko for å pådra seg en eller annen alvorlig tilstand eller kanskje også til og med dø av malaria, dengue-feber osv.

Hvor stor vil du anta at risikoen er (et omtrentlig prosentvis overslag) - for å dø (av tropesykdommer, ikke krigshandlinger) - dersom man antar at legionens leger gjør en adekvat jobb? ( Jeg tenker da spesielt på tjeneste i Fransk Guyanas jungler, Afrikas horn og Sentral-Afrika)

På forhånd takk

NN Reiseklinikkens svar:

Hei

Dette var et uvanlig spørsmål.


Gunnar Hasle har diplom i tropemedisin
Tradisjonelt har flere soldater dødd av sykdommer enn av selve krigshandlingene. Gulfeber har vi en god vaksine mot, og i våre dager ar vi gode medisiner mot malaria, tyfoidfeber, tilbakefallsfeber og flekktyfus, som var de viktigste dødsårsakene. Nå er det bare trafikkulykker som kommer opp mot kuler og sprengstoff, når det gjelder dødelighet.

Malaria falciparum har fortsatt en dødelighet på ca 1%, så jeg vil anbefale å bruke malariaforebyggende medisin når du er i malariaområder i Afrika eller Fransk Guyana. En vaksine mot denguefeber kommer sannsynligvis innen et par år, og jeg vil tro at legionærene blir blant de første som får den rutinemessig. Kopper og anthrax er aktuelle i biologisk krigføring, og det finnes tilgjengelige vaksiner, men jeg overlater til legionens leger å vurdere risikoen, og om de skal satse på vaksinering. Koppevaksinen er ikke ufarlig, så om man skulle vaksinere alle ville noen dø av den.

Fremmedlegionen er ingen munkeorden, og jeg vil anta at det er fare for at du vil bli fristet til å ha seksuell kontakt med lokale damer. Hiv er den eneste infeksjonssykdommen jeg er virkelig bekymret for i ditt tilfelle. En hiv-infeksjon betyr langt på vei et ødelagt liv. Mitt råd er å betjene deg selv. Om du skal ha sex med lokale damer må du bruke kondom, det vil redusere risikoen for hiv betydelig. Jeg kan ikke angi noen prosentvis risiko for at du får hiv, for den risikoen bestemmer du selv. Tro for all del ikke på dem som sier at risikoen for å få hiv ved ubeskyttet samleie med en hiv-positiv er mindre enn en av tusen.

Men hvorfor i all verden skal du verve deg i Fremmedlegionen? Tradisjonelt har dette vært en utvei for unge menn som må vekk fra samfunnet. Om det er eventyrlyst som driver deg, så vær klar over at militærlivet i all hovedsak består av venting.

Med vennlig hilsen

Gunnar Hasle

Se hundrevis av reisemedisinske spørsmål og svar av Gunnar Hasle i Lommelegen.no.


Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold