Publikumssider       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Fagportal-forside

 

Ex. phil. på Bali

Det er ganske mange som tar Ex. phil. på Bali. Man bor på hotell eller student-hostel, og spiser på restauranter. Folkehelseinstituttet anbefaler å ha oppdaterte barnevaksiner (difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, som tas som en kombinasjonssprøyte: Boostrix Polio®), hepatitt A og tyfoidvaksine. Folkehelseinstituttet anbefaler ikke vaksiner mot kolera (Dukoral®), hepatitt B og japansk encefalitt til disse studentene, men mange vaksinajonskontor vil nok tilby flere av disse vaksinene. På Reiseklinikken følger vi Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Det har vært 24 dødsfall av rabies på Bali siden oktober 2008 (per 22. desember 2009), og hverken antirabies-immunoglobulin eller rabiesvaksine er garantert tilgjengelig. I praksis må man fly til for eksempel Bangkok om man blir bitt av en hund. Man kan overveie rabiesvaksine om man skal oppholde seg i flere måneder på Bali. Man må unngå nærkontakt med hunder. Om man blir bitt er det viktig å vaske såret så snart som mulig, og søke lege samme dag. Bør man vaksineres mot rabies før opphold på Bali? Dette er et eksempel på avveining mellom ønsket om sikkerhet og økonomi. I et cost per life saved-perspektiv er det neppe lønnsomt å vaksinere alle som skal til Bali, men dette er noe man betaler selv, og som man må vurdere selv. Veterinærer og andre som skal håndtere levende pattedyr må selvfølgelig ha vaksinen.

Det er ikke malaria på Bali. Riktignok vil mange ta seg en tur over til Lombok, hvor det er malaria, men risikoen er så liten at om man bare skal være der i noen dager bør man heller bare satse på å forebygge myggstikk.

Når er det indikasjon for en reisevaksine?

Dette tilfellet illustrerer dilemmaet med "kostnad per liv reddet", i forhold til ønsket om å beskytte seg så godt som mulig. Det er nok bare barnevaksinene som kan rettferdiggjøres ut fra et kostnadseffektivitets- synspunkt, men tyfoidvaksinen er billig og ufarlig.

De viktigste risikoene ved en slik reise vil nok heller være knyttet til ulykker, kriminalitet og terrorisme, og ikke minst HIV.


Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold